IZLOŽBA DANUNCIJADA NA OTOKU KRKU

08.11.2021.
Obavijesti

Povodom obilježavanja stogodišnjice prvog uspješnog antifašističkog otpora na hrvatskom području, održan je 5. lipnja ove godine u Gradu Krku znanstveno-stručni skup Danuncijada na otoku Krku. Skup je okupio sedmero izlagača s otoka Krka i grada Rijeke koji su svojim temama obuhvatili razdoblje od kraja Prvoga svjetskog rata do 25. travnja 1921. godine. Navedeno razdoblje odnosi se na zauzimanje grada Rijeke, a kasnije i otoka Krka od strane talijanske okupacijske vojske. Unutar tog razdoblja talijanski pjesnik i nacionalist Gabriele D'Annunzio je na čelu svojih legionara i ardita ušao u grad Rijeku, uspostavio vlast i osnovao Talijansku regenciju Kvarnera, koja je obuhvaćala i otok Krk.
Arditska strahovlada na otoku Krku započela je 13. studenoga 1920. godine i trajala je nepuna dva mjeseca. Bila je obilježena terorom nad domaćim stanovništvom, pljačkanjima njihove imovine, zastrašivanjima i oružanim napadima na neka krčka mjesta (Punat i Dobrinj). U kolektivnoj memoriji stanovnika Baške još je prisutno sjećanje na „Krvavi Božić“ 1920. godine. Najžešći otpor arditima pružili su stanovnici Punta organiziranom obranom svog mjesta, da bi u siječnju 1921. godine Dobrinjci potpomognuti dobrovoljcima sa susjednog kopna zadali arditima konačan poraz.
Izložba Danuncijada na otoku Krku predstavlja, na 23 panoa dimenzija 100x70 cm, upravo ova zbivanja. Izložbeni materijal dio je arhivske građe pohranjene u Državnom arhivu u Rijeci, fotografija iz riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, koji je i partner izložbe, te privatnih fotografija sakupljenih tijekom istraživanja teme. Izložbu prati Katalog na 20 stranica u boji.
 
Organizator izložbe:
Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka
Partner izložbe:
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Autori:
dr. sc. Tea Perinčić, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
dr. sc. Tvrtko Božić, OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk